miércoles, 17 de octubre de 2012

Mateixa realitat vista des de diferents mitjans



A l'entrada de Chomsky he exposat la meva opinió sobre el seu article i posat un exemple de com avui els mitjans de comunicació són utilitzats per una minoria per crear-nos una imatge determinada sobre la realitat que vivim. En aquest foro em centraré en els mitjans de comunicació tot continuant amb el tema de les vagues que tant m'interessa. 

He triat diversos mitjans de comunicació per demostrar la idea que ja he comentat. Primer començaré per una notícia de El Mundo.es on es dóna una visió de la vaga que s'inclina a favor de les càrregues policials. Només amb les frases que hi ha baix del vídeo ja es preveu la visió que volen donar; algunes d'aquestes són: "La manifestación acaba con incidentes tras agredir un grupo a la Policía; Antes, algunas personas trataron de romper el perímetro de seguridad; De las 64 personas heridas, 27 son policías; El único grave es un manifestante que sufría una patología cervical previa". 
Enllaç de la notícia: 

Sorprenentment, a una altra notícia del mateix periòdic es parla del mateix tema però amb una versió totalment diferent. Un exemple és que a l'anterior es parlava de la càrrega a Atocha com un favor als ciutadans que estaven atemorits pels manifestats i en aquesta diu literalment: "Los antidisturbios entraron en la estación de Atocha sembrando el caos"
Enllaç de la notícia: 

Aquí tenim dues maneres de veure una mateixa realitat i que segons quina sigui la persona que accedeix a la notícia s'hauria quedat amb la primera que trobés i hauria cregut el que diu. Abans de continuar amb altres mitjans posaré, com diu na Gemma, un chiste sobre una notícia relacionada amb el tema de la mateixa font (elmundo.es) que podeu veure en aquest enllaç: http://www.cuantarazon.com/730921/noticias-de-el-mundo. Es torna a veure la credibilitat de la informació que ens arriba. 

Relacionat amb el nombre d'assistents a la convocatòria he cercat un vídeo d'un altre mass media, la televisió, on cap al minut 1' 54" es parla sobre la afluència de gent que havia segons la delegació del govern (dada també present a la primera notícia, que estrany...). No obstant, la diferència és que aquest mitjà sí que mostra imatges gravades que posen en clara evidència aquestes xifres de les que parla el govern i alguns mitjans. Enllaç d'aquest vídeo: 

Per últim posaré dos vídeos d'un mateix programa televisiu El Intermedio. A un d'ells es fa un repàs als titulars d'un gran nombre de periòdics on es continua veient aquesta discrepància de la que ja he parlat (http://www.youtube.com/watch?v=QQ4pTHL6l_M) i l'altre són fragments d'aquesta manifestació que t'ajuden a triar amb quina de les dues primeres notícies de El Mundo.es vols quedar-te. Enllaç del vídeo: 

Aquests dos enllaços de youtube els podem relacionar amb un fragment d'un dels articles obligatoris de l'assignatura que diu: 
"L'efecte més immediat d'aquesta explosió de xarxes de comunicació horitzontal sobre la política és que els governs i els polítics han d'anar amb molt de compte amb el que fan. Ja no hi ha secrets (...). Tot el que facin pot acabar a Youtube, perquè tothom té un mòbil amb càmera i capacitat de pujar imatges a la xarxa"
 (Castells, 2010)

Tornant al començament on parlàvem de l'intent dels mass media de crear un pensament en la societat basat en manipulacions (Chomsky) i lligat al fragment citat, és aquesta la diferència fonamental entre el avui i el abans; no és tan fàcil enganyar-nos ara. 

Per acabar amb aquesta aportació vull concloure amb una frase de Castells que diu "Pel que fa a la credibilitat de la informació, tot depèn de la capacitat de l'informat per separar el gra de la palla..." i crec que això només s'aconsegueix si no ens quedem amb la primera notícia que llegim.

Bibliografia
Castells, M. (2010). La democràcia en l'era d'Internet. Revista del centre d'estudis Jordi Pujol, 12, 7-13. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario